Kolmannella demokerralla aiheena oli yhteisöllinen virkkaus ja käsityöaktivismi. Itse en tälle tunnille päässyt kun olin lomittajana kotona, mutta projektissa olen mukana tottakai.
Tiesin jo etukäteen, että tulen olemaan pois tunneilta, joten yritin etsiä netistä hyväntekeväisyyskohteita, jotka ottavat vastaan jotain virkattuja tuotteita ja sitten ilmoittaa löytämistäni kohteista muille kurssilaisille. Olipa se vaikeaa! Kyllähän kohteita tietenkin löytyi, mutta suurin osa niistä oli neulotuille tai ommeltaville tuotteille tai sitten keräysaika oli mennyt jo umpeen. Joten vesiperä tuli sieltä suunnasta. Mutta onneksi toiset olivat olleet idearikkaampia kuin minä ja keksineet toinen toistaan parempia ideoita. Oli rahaa, tuotetta vanhainkotiin, "Made in China" jne. Raha oli vienyt voiton äänestyksessä, joten projektin nimenä onkin siis "Raha ratkaisee".
Toteutamme siis yhteisöllisesti virkaten teoksen, johon tulee kolikoita ja seteleitä. Jokainen saikin hommakseen alkaa suunnittelemaan erilaisia kolikoita ja seteleitä ja tehdä niistä kokeiluja seuraavalle demokerralle. Minä en keksinyt miten saisin toteutettua seteleitä, mutta kolikoihin sen sijaan testasin useampaakin ideaa.
Ensimmäinen materiaali jota yritin virkata, oli metallilanka. Se oli suhteellisen ohutta ja taipuisaa kullanväristä metallilankaa, muistaakseni Tiimarista hankittua. Ei toiminut ollenkaan! Se ei sittenkään ollut tarpeeksi ohutta ja notkeaa, vaan meni virkatessa vain tiukille kierteille, ei mukautunut ollenkaan ja lopulta katkesi. Toinen materiaali josta yritin virkata, oli alumiinisesta leivosvuoasta leikattu nauha. No kuten arvata saattaa, sekään ei toiminut. Nauha ei kestänyt ollenkaan, vaan katkeili koko ajan. Kolmas ja viimeinen materiaali jota testasin, antoikin sitten erilaisen lopputuloksen ja positiivisen yllätyksen: lahjanauha. Sitä oli suhteellisen helppo virkata, se ei katkeillut tai hajonnut ja siitä sai tehtyä tasaisen ympyrän. Ainoa asia, joka minua jäi siinä häiritsemään oli se, että kolikosta tuli aika reikäinen. Yritin ratkaista ongelman virkkaamalla seuraavan kolikon pienemmällä koukulla. Se auttoikin asiaa jonkun verran, mutta edelleenkin kolikosta tuli aika reikäinen. Täytyykin jatkaa tuotekehittelyä, jospa saisin toteutettua vielä omaankin silmään hyvältä näyttävän kolikon.
Käsityöaktivismi sinänsä on aika mielenkiintoinen käsityönala, sillä siinä jokainen osanottaja tavallaan antaa työlle palasen itsestään. Työn tekijät antavat aikaansa ja materiaalejaan/resursssejaan ja työn "vastaanottajassa", katselijassa, työ herättää ajatuksia ja tunteita. Olkoonpa ne sitten vaikka raivon tai inhon tunteita, mutta siltikin tekijä on saanut viestinsä menemään eteenpäin. Hyväntekeväisyysaktivismissa on lisäksi myös työn saajan näkökulma. Hän jää tavallaan kiitollisuudenvelkaan työn tekijää kohtaan. Ehkä hän silloin myös arvostaa työtä enemmän ja pitää sen paremmassa kunnossa.
Käsityöaktivismi voi opettaa ihmisille hyvin erilaisia asioita. Kuinka auttaa lähimmäisiäään tai niitä jotka ovat hädässä tai elävät puutteessa, kuinka ottaa kantaa ajankohtaisiin yhteiskunallisiin asioihin, kuinka tuoda oma mielipiteensä esille. Koulussakin käsityöaktivismi voisi mielestäni näkyä vielä enemmän kuin mitä nykyisin. Tai ainakin enemmän kuin mitä minun kouluaikoinani. Sillä en muista ainuttakaan käsityöntuntia ylä- tai alakoulussa, jossa olisimme tehneet käsityön menetelmin jotain kantaaottavaa työtä. Myöhemmin olen kyllä nähnyt neulegraffiteja jne. kouluillakin. Käsityöaktivismi voisi näkyä kouluilla esimerkiksi käsityöntunneilla töiden ideoinnissa. Esimerkiksi neule- tai ompelutyö voisi ottaa osaa johonkin hyväntekeväisyyskeräykseen. Keräyksiin meneviin töihin on yleensä hyvin yksinkertainen ohje, joka on yleisessä jaossa, joten senkin puolesta ne soveltuisivat hyvin oppilaille töiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti