Otin mukaani solmeilutunnille työn, jonka olen tehnyt viidennellä luokalla. Ja työ oli nimen omaa opetettu minulle makramen nimellä. Joten tottahan olin aivan varma, että työni siis makramea on. Kuinkas ollakaan, eipäs se ollutkaan. Tässä käy taas ilmi se, miten nimet voivatkin johtaa harhaan.
Tunnilla koin asiat itselleni sen verran selviksi, että en alkanut tekemään ollenkaan perussolmuja. Olen kuitenkin tehnyt aika paljon esimerkiksi solmukoruja, joissa solmut ovat tutuksi käyneet. Aloinkin siis tekemään kangasnauhasta (paketissa luki silkkinauha, mitä kyllä epäilen) Guineveren solmu -nimistä solmua. Minulla oli mukanani piirroskuva solmusta, jonka päälle alkaisin nauhaa laittamaan. Minua kiinnosti tietää, että kuinkakohan hyvin solmu pysyy kasassa kun sen tekee kangasnauhasta. Tein saman solmun tunnilla myös paksusta langasta, mutta se piti kiristää tosi tarkasti että siitä sai hyvän. Omani saikin sitten loppujen lopuksi purkutuomion.
Yllätyin siitä, kuinka hyvin solmu piti muotonsa neulojen irti ottamisen jälkeen, eikä solmua myöskään tarvinnut kiristää ollenkaan. Joten tuolle nauhalle sen kokoinen solmupohja oli mitä mainioin. Tässä vielä linkki sivulle, josta löytyy kuva valmiista solmusta.
https://www.dropbox.com/s/kazerl8p3btrx5q/IMG_0157_25.jpg
Ajattelinkin alkaa hyödyntämään tuota solmua ja tehdä siitä erivärisiä kappaleita. Nämä solmut ajattelin sitten kiinnittää Vaaatteiden suunnittelu ja valmistus- kurssilla tekemiini vaatteisiin. Luulen, että solmu sopii niihin oikein hyvin.
Mielestäni solmut voidaan ottaa käsityön opetuksessa kun puhutaan erimerkiksi perinteisistä käsityömenetelmistä tai muiden maiden kulttuureista. Itse olen esimerkiksi teetättänyt onnistuneesti tuota Guineveren solmua alakouluikäisilläkin kansainvälisyyspajassa. Myös esimerkiksi ystävänpäivä on oivaa aikaa ottaa vaikkapa ystävännauhat teetäntöön.
Solmujen hahmottamista auttamaan voi esimerkiksi värittää kuvasta langat oikean värisiksi. Siten huomaa paljon helpommin, miten langat kulkevat toistensa ympäri. Ensimmäisiä solmuja tehdessä myös käytettävät langat olisi hyvä olla jokainen erivärinen. Myöhemmin voi sitten siirtyä tekemään samanvärisillä langoilla. Myös sanalliset ohjeet voivat olla jollekkin työskentelyä helpottavia. Niistä tulee kuin mantra, jota hokee työtä tehdessään ja samalla jokainen solmu menee oikein.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti