Tämä blogi on perustettu toimimaan oppimispäiväkirjana käymälleni kurssille nimeltä Lankatyöt ja huovutus. Siis tervetuloa seuraamaan, miten kevät 2012 kulkee kurssin puitteissa ja mitä kaikkea uutta tulee opittua!

tiistai 8. toukokuuta 2012

Viluisten varpaiden villiinnyttäjät

Ulkona paukkuva pakkanen
Sisällä takan loimu
Sohva ja villainen viltti
Mutta niin viluisat varpaat
Silloin sukat jalkaan löytyi
Ja viluiset varpaat villiintyi

Siitä lähti liikkeelle minun lopullisten sukkieni ideointiprosessi. Alun pitäen sukista piti tulla polvipituiset, luonnonvalkoiset, pitsisukat, jotka on tehty todella ohuesta kampavillalangasta, mutta niin vain suunnitelmat muutuivat kun realismi palasi ajatuksiini. Aika ei olisi yksinkertaisesti riittänyt sellaisiin sukkiin.

Mutta muutamat seikat säilyivät suunnitelmissani joka tapauksessa. Ensinnäkin väri säilyi ja materiaalikin sinänsä, että 100 % villasta toteutin sukat. Uusi lanka on todella löyhäkierteistä ja pehmeää Novitan Aino-lankaa. Minulla sattui olemaan sitä varastoissani kaksi kerää, joten sukkiin se kyllä riittäisi. Muita säilyneitä piirteitä alkuperäisestä suunnitelmastani ovat muutamat käytännön toteutustekniikat. Päätin aloittaa sukat kärjestä magic cast on tekniikalla (Novitan ohje) ja toisekseen päätin tehdä sukkiin tiimalasikantapään. Tasapainottaekseni sukkia, valitsin kuvioksi hyvin yksinkertaisen palmikon.

Ensimmäiset ongelmakohdat kohtasin kantapäissä. Minun täytyi lisätä yhteensä kuusi silmukkaa kantapää puikoille, jotta saisin tarpeeksi väljyyttä jalalle. Lisäyksissä ei niinkään tullut ongelmia, mutta sen sijaan niiden kaventamisessa tuli ja paljon tulikin. Jouduin purkamaan niin monta kertaa kummankin kantapään, että pelkäsin jo langan menevän kohta poikki. Mutta niin vain sain kavennukset oikealle kohdalleen kantapään yläpuolella. Tässä kuva valmiista kavennuksista, jotka löytyvät siis akillesjänteen kohdalta. Niillä sain sukan myötäilemään nilkan muotoja.

https://www.dropbox.com/s/lios2nii9xjk9pc/IMG_0150_25.jpg

Kavennukset aloitettiin siis siinä vaiheessa kun kantapään tekeminen oli vielä kesken ja nostettuja silmukoita oli kolme kummallakin puolella kantapäätä.

Kavennusten lisäksi minulla oli suuria vaikeuksia ymmärtää Käspaikan ohjetta kantapään tekoon. Siispä vähän aikaa taisteltuani päätin vaihtaa ohjetta kokonaan ja löysin selkeämmän ohjeen tiimalasikantapään tekoon. Ohje löytyi Ullaneuleen sivuilta:

http://www.ullaneule.net/0104/neuvot_tiimalasikantapaa.html

Kun kantapäät oli selätetty, olikin enää vain varsi jäljellä ja sitten sukat olisivat valmiit. Kantapään jälkeen tein kolme mallikertaa palmikkoa, jonka jälkeen aloin tekemään samaa palmikkoa kaikilla silmukoilla. Siten sain yhdenlaisen joustinneuleen sukan suulle. Näin sukan reuna ei lähde niin paljon rullautumaan. Tässä vielä kuva valmiista sukista.

https://www.dropbox.com/s/d9uqdjogcmz33l7/IMG_0147_20.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti